62 milyarlık vergi borcu siliniyor mu? GİB iddialara yanıt verdi

62 milyarlık vergi borcu siliniyor mu? GİB iddialara yanıt verdi

62 Milyarlık Vergi Borcu Silinecek mi? GİB İddialara Cevap Verdi

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), çeşitli basın organlarında yer alan “belirli şirketlerin vergi borçlarının dondurulduğu” iddialarına ilişkin, “Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, adı geçen hiçbir şirketin vergi borcu ertelenmemiş veya taksitlendirilmemiştir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

GİB resmi internet sitesinde, son zamanlarda bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada yanlış ve halkı yanıltıcı içerikli, bazı şirketlerin vergi borçlarının dondurulduğuna dair haberlerin yer alması sebebiyle bir açıklama yapıldı.

“Vergi Borçları Silinecek” Deniliyordu

Halka açık şirketlerin finansal tabloları üzerinden yapılan haberlere atıfta bulunulan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: Türkiye’nin en büyük 10 zengininden bazı şirketlerin 18 milyar lira, borsada işlem gören 100 şirketin ise 62 milyar lira vergi borcunun dondurulduğu iddia ediliyordu. Bazı dev şirketlerin 2024’te hiç vergi ödemedikleri şeklinde tamamen kasıtlı yorumlar yaparak, Bakanlığın bazı mükellefleri koruduğu algısı oluşturulmaya çalışıldı. Öncelikle belirtmek gerekir ki Hazine ve Maliye Bakanlığı, adı geçen hiçbir şirketin vergi borcunu dondurmadı veya taksitlendirmedi. Bahsi geçen vergilerin dondurulduğu iddia edilenler, şirketlerin gelecek dönemlere ait vergisel yükümlülüklerini gösteren muhasebe hesaplarıdır ve vergi borcunun dondurulduğu anlamına gelmez.

“Sadece Hesap Bakiyelerine Güvenmek Yanıltıcı Olabilir”

Kurumlar vergisi mükellefi olan şirketlerin, Vergi Usul Kanunu’na göre defter tutma ve mali tablolarını hazırlayarak beyanda bulunma zorunluluğu olduğu belirtilen açıklamada, bağımsız denetime tabi şirketlerin ise uluslararası standartlara uygun olarak Türkiye Muhasebe Standartları’na göre mali tablolarını düzenleyip Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde kamuoyuna açıkladıklarına dikkat çekildi.

Belirtilen standartlara göre, mali tablolarda “ertelenmiş vergi borçları/ertelenmiş vergi varlıkları” adında iki hesap türü bulunduğu ve bu hesaplarda gelecek dönemlere ait vergisel yükümlülüklerin ve hakların kaydedildiği ifade edilen açıklamada, yeterli muhasebe bilgisine sahip olmadan sadece hesap bakiyelerine bakarak şirketlerin vergi borçlarının dondurulduğu şeklinde haber yapmanın son derece yanlış ve yanıltıcı olduğu vurgulandı.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar